Vaak wordt in het kader van een omgevingsvergunning voor een verbouwing of restauratie van een monument een bouwhistorisch onderzoek gevraagd.
Een bouwhistorische verkenning brengt de bouwgeschiedenis van een pand stapsgewijs in beeld. Op basis hiervan wordt een waardestelling gedaan.
Met deze verkenning en waardering weet je wat je ‘in handen hebt’. Dat biedt de basis om goed onderbouwd restauratieplannen of plannen voor herbestemming te maken en te beoordelen.
De eerste stap in een bouwhistorisch onderzoek is het verzamelen van gegevens. we maken een beschrijving van het pand zelf. Denk daarbij aan de opzet, de toegepaste constructies en materialen, bouwstijlen en de sporen van verbouwingen. Aanvullend onderzoeken we andere gegevens zoals historische kaarten en bouwarchieven.
De volgende stap is interpretatie van deze gegevens. Uit alle gegevens leiden we af hoe het gebouw zich ontwikkeld heeft en brengen we de verschillende bouwfasen zo duidelijk mogelijk in beeld.
Op basis van bouwhistorische verkenning maken we een waardering. we geven aan wat de waarde is van het pand als geheel en wat de betekenis is van de verschillende onderdelen. Daarbij wordt in plattegronden en tekst aangegeven welke monumentwaarden cruciaal zijn voor het pand, welke van belang en welke van minder belang.
Bij het uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek volgen we de 'Richtlijnen bouwhistorisch onderzoek'.
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.