Project

Cultuurhistorische verkenning Hoeve Oudven

Aan de Oudvensestraat in Mierlo ligt 'Hoeve Oudven'. De boerderij dateert uit de wederopbouwperiode (1950/1955). De boerderij is gebouwd volgens de gedachten die in die periode werden ontwikkeld over het moderne agrarische bedrijfsvoering en de bijbehorende opzet van boerderij en erf. Het Bureau Wederopbouw Boerderijen speelde hier een belangrijke rol in.

Hoeve Oudven heeft een - voor de latere wederopbouwperiode kenmerkende - gelede opzet. Met het oog op hygiëne en efficiëntie werden de verschillende onderdelen van de boerderij, het woonhuis en het bedrijfsgedeelte, in verschillende bouwdelen ondergebracht. Aan de zijde van de straat ligt het woonhuis. Daarachter ligt een tussenruimte die functioneerde als dagelijkse toegang en ruimte bood aan de koelbak voor de melkbussen. Daarachter ligt het bedrijfsgedeelte met stallen en een wagenberging. Kenmerkend is de toepassing van moderne (prefab) bouwmaterialen zoals stalramen van schokbeton en hollebaksteenvloeren.

Mierlo ligt op de overgang van de hoger gelegen dekzandruggen naar de lager gelegen beekdalen. Hoeve Oudven ligt in het gebied van de oorspronkelijke bouwlanden, de open akkers, rond Mierlo. Aanvankelijk was er een open relatie tussen de omgeving en het erf. Nadat de boerderij een nieuwe functie kreeg als woonhuis en de omgeving wijzigde van landelijk naar meer stedelijk, is het erf stapsgewijs getransformeerd. Het erf heeft nu een meer gesloten karakter, maar de zichtrelatie met de Oudvensestraat is gebleven. Het erf heeft een indeling gekregen die past bij de opzet van de boerderij, een erfbeplanting met gebiedseigen soorten en een inrichting met een eenvoudig materialenpalet. Door de gekozen inrichting is Hoeve Oudven duidelijk herkenbaar gebleven als boerderij met bijbehorend erf. Met de huidige erfinrichting is een heldere context ontstaan waarbinnen de wederopbouwboerderij tot zijn recht komt.

In de cultuurhistorische verkenning is de ontwikkelingsgeschiedenis van de boerderij en het erf uiteengezet en is een beschrijving van de huidige situatie opgenomen. Hieruit volgt een waardering van zowel de wederopbouwboerderij als het erf.

Deze cultuurhistorische verkenning is gemaakt in samenwerking met Choufour, bureau voor architectuur en bouwhistorie en Buro Greet Bierema (landschapsarchitectuur).

No items found.

Projecten

Wij hebben door de jaren heen een breed scala aan projecten uitgevoerd

Alle projecten

Ontdek het verhaal van
jouw erfgoed

Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.

neem contact op