Verduurzamingsvisie middeleeuws woonhuis
Aan de Slotstraat in Culemborg staat een aantal huizen dat verbonden was met het inmiddels verdwenen kasteel van de heren van Culemborg. Voorname lieden hebben de panden bewoond waaronder de hofprediker van het Kasteel. De verduurzamingsvisie omvat een samenhangend maatregelenpakket toegesneden op dit specifieke monument. Het maatregelenpakket richt op de thermische schil, de installaties, en het gebruik van het pand. Daarmee kan het energieverbruik met maar liefst zeventig procent worden teruggebracht.
Voorgesteld wordt het grote pand op basis van het huidige gebruik in te delen in klimaatzones. Waarbij de isolatiemaatregelen zich richten op de delen die de meeste verwarming vragen. Voor de installaties is een concept voorgesteld waarbij samengewerkt wordt met het buurpand, het Drostenhuis, waarmee het pand van oudsher al verbonden is.
Een van de maatregelen aan de thermische schil is het isoleren van het dak. Dat gebeurt naar de buitenzijde van de kapconstructieom de monumentale eiken spanten helemaal vrij te houden. Hierbij ontstaat een hoogteverschil met het pannendak van één van de buurpanden. Een oplossing daarvoor is gevonden in de bouwhistorie. Kenmerkend voor Culemborg zijn de scheidingsmuren tussen de panden die hoog opgetrokken zijn en met een trapgevel boven het dakvlak worden beeindigd. Een dergelijke trapgevel is hier aanwezig geweest, vermoedelijk tot 1938. Door deze scheidingsmuur opnieuw op te trekken kan het hoogteverschil tussen de dakvlakken worden opgevangen, op een manier die past bij in de stedenbouwkundige en bouwhistorische context.
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.