Monumenten zijn van oorsprong vaak hele duurzame gebouwen. Gebouwd met materialen die dichtbij voorhanden waren en met een kwaliteit die de eeuwen doorstaat. Maar bij het huidige gebruik zijn monumenten niet energiezuinig. Vaak is het mogelijk om met een goed maatregelenpakket het energieverbruik aanzienlijk terug te brengen. Het samenstellen van een goed maatregelenpakket is maatwerk, afgestemd op het monument en het gebruik.
Bij verduurzaming van erfgoed is het van belang goed rekening te houden met de monumentwaarde, maar ook met de bouwfysische eigenschappen van het monument. Vaak heeft het gebouw van zichzelf specifieke kenmerken, zoals dikke muren die ‘s winters warmte en in de zomer koude opslaan. Daar kun je goed gebruik van blijven maken. Daarnaast is het van belang de bouwfysische risico’s te kennen en te voorkomen dat door isolatiemaatregelen onbedoeld schade ontstaat door een veranderende vochthuishouding.
Met bouwhistorische en technische kennis adviseren wij waar mogelijkheden liggen om te verduurzamen, waar de grenzen liggen en welke combinaties van maatregelen het meest effectief zijn. In de historische opzet van een pand zijn vaak mogelijkheden te vinden om isolatiemaatregelen of installaties in te passen. Verduurzamingsadviezen zijn vaak onderdeel van een herbestemming of transformatie. Bij omvangrijke verduurzamingsvisies werken wij samen met een energieadviseur.
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.