Elk gebouw heeft zijn eigen verhaal. De plek waarop het staat, de manier waarop het gebouwd is de aanpassingen die er in de loop van tijden zijn gedaan laten allemaal iets zien van de geschiedenis. Die zichtbare geschiedenis bepaalt voor een belangrijk deel de identiteit van steden, dorpen en gebouwen.
Erfgoed is ook altijd in beweging. Het verandert mee met de tijd, met nieuwe opvattingen en nieuwe ontwikkelingen.
De toekomst van een gebouw kan om verschillende manieren vorm krijgen. Soms is dat behoud in de huidige vorm, een andere keer restauratie of transformatie en herbestemming.
Bouwhistorisch onderzoek helpt de historische waarde van gebouwen vast te stellen en te waarborgen voor de toekomst. Door een gebouw goed te onderzoeken ontdek je hoe het tot stand is gekomen, wat kenmerkend is en waardevol.
Als je weet hoe een gebouw zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld kun je een logische nieuwe stap zetten richting de toekomst.
De aanpak van het bureau is tot stand gekomen sinds het eerste project stedenbouw dat Constantijn in zijn studie deed.
''Mijn eerste project op de Technische Universiteit heette ‘De Anatomische Les’. Je onderzoekt eerst hoe iets in elkaar zit, voordat je er een ingreep in doet. We onderzochten het typisch Nederlandse stadje Culemborg. Hoe is het vanuit de middeleeuwse kern uitgegroeid tot wat het is, en hoe kun je daarop verder bouwen. In de loop van mijn werkzame leven ben ik eigenlijk altijd die werkwijze blijven toepassen, op steden, landschappen en monumenten. ''
Wij houden ervan om dicht op de materie te werken en kom veel en graag in oude panden. In onze onderzoeken en advieswerk streven we ernaar de kern van de opgave te vinden. Dit geeft houvast voor een heldere visie of een steekhoudend advies. Met heldere schetsjes en tekeningen laten we zien waar het in de kern om gaat. Onderzoeken en adviezen werken we uit in een zorgvuldig opgebouwde rapportage.
We werken graag samen met collega’s en andere adviseurs. Deze wisselwerking is voor ons erg waardevol. Samen zie en weet je meer en kom je tot betere oplossingen.
We staan voor ons vak en hebben er plezier in dit uit te dragen. We vertellen graag over erfgoed en lichten onze onderzoeken graag toe bij opdrachtgevers, commissies, aannemers of andere partijen.
Netwerk
De kern van ons bureau wordt gevormd door Constantijn Huurman (bouwhistorie en erfgoedadvies) in een vaste samenwerking met Martin de Jong (zelfstandig adviseur bouwkunde en restauratietechniek). We werken aan uiteenlopende projecten en al naar gelang de opgave schakelen we specialisten uit ons netwerk in om samen te werken aan onze opdrachten.
Vormen van onderzoek
Een veel voorkomend onderzoek is de bouwhistorische verkenning die stapsgewijs de geschiedenis van een pand in beeld brengt. Daarnaast zijn er vormen die een meer globaal beeld geven (bijvoorbeeld op niveau van een bouwblok, stad of landschap) of juist inzoomen op een heel specifiek onderdeel. Elk monument en elke opgave is anders. Hoe diepgaand een onderzoek is verschilt daarom per geval.
Bij het uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek volgen wij de ‘Uitvoeringsrichtlijn bouwhistorisch onderzoek’.
Van jongs af aan ben ik geboeid door monumenten en plekken die een verhaal vertellen. In mijn werk ben ik altijd bezig met bijzondere plekken en gebouwen. Mijn drijfveer is ze te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd.
2017 - 2019
Hogeschool Utrecht, post-HBO opleiding Bouwhistorie en Restauratie, afstudeerrichting bouwhistorie, cum laude
1996 - 2002
Technische Universiteit Eindhoven, Bouwkunde, afstudeerrichting stedenbouw
1999
Wageningen Universiteit , bijvakstudie Landschapsarchitectuur
KWALITEITSREGISTER
Constantijn is ingeschreven in het kwaliteitsregister van de Bond Nederlandse Bouwhistorici (BNB)
Mijn passies voor geschiedenis en bouwen komen samen in bouwhistorie en restauratie. Met het ontrafelen van de bouwhistorie van een pand komt de geschiedenis tot leven. Het is boeiend om vervolgens met een zorgvuldig uitgevoerde restauratie het pand voor de toekomst te bewaren.
2017-2019
Hogeschool Utrecht, post-HBO opleiding Bouwhistorie en Restauratie, afstudeerrichting restauratie, cum laude
2016-2017
Hogeschool Utrecht, post-HBO opleiding Monumentenzorg, cum laude
1985-1990 MTS Utrecht, opleiding Bouwkunde en Weg- en Waterbouwkunde
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.