Boerderij ‘Het Burgje’ is gelegen in het Kromme Rijn gebied. Het Burgje wordt herbestemd tot een woning met daaraan gekoppeld ruimtes voor dagbesteding. In de jaren ‘60 van de twintigste eeuw is de oospronkelijke gevelindeling ingrijpend gewijzigd. De opzet van de boerderij was niet meer afleesbaar in de gevel. In het beschikbare bouwhistorisch onderzoek werd aanbevolen nader onderzoek te doen naar de bouwsporen van ramen, deuren etc. in het voorhuis, om op basis daarvan een plan te kunnen maken voor restauratie de krukhuisboerderij.
Door ontpleistering van de gevel hebben wij de bouwsporen gevonden van de oorspronkelijke gevelopeningen. Deze bouwsporen geven nieuwe informatie over de geschiedenis van Het Burgje, die terug te voeren is op een zestiende-eeuwse stenen kamer.
Met gekozen gevelindeling wordt de ontwikkelingsgeschiedenis van het Burgje weer zichtbaar en afleesbaar gemaakt. Uitgangspunt is het laten spreken van de oorsprong van het Burgje, de stenen kamer. Op basis van de gevonden bouwsporen en referentie onderzoek naar vergelijkbare vensters in het Kromme Rijngebied zijn de kruisvensters in de stenen kamer gereconstrueerd. De vensters in het boerderij gedeelte, uit de zeventiende eeuw, volgen het beschikbare beeldmateriaal waarop achttiende-eeuwse schuifvensters zijn vastgelegd. Dit voorstel is door de gemeente opgenomen in de omgevingsvergunning de restauratie van het Burgje.
Met de ontpleistering is het metselwerk ontdaan van een harde cementpleister die tot schade leidde aan de gevel. Advies is de gevel weer te voorzien van een dunne kalkpleisterlaag, vergelijkbaar met de originele pleisterlaag zoals die bij onderzoek in Het Burgje is aangetroffen.
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.