Apotheek 'de Liefde'
Apotheek ‘De Liefde’ is aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd in opdracht van de Utrechtse ondernemer Johan de Liefde.
De sierlijke Jugendstil geeft uitdrukking aan de opkomst van het apothekersvak in die periode.
De indeling van het pand was toegespitst op de functie als apotheek. Op de begane grond werden de klanten geholpen. In het souterrain werden de bereidingen gedaan en op de tussenverdieping bevond zich, achter de markante boog in de winkelpui, het laboratorium. Het Jugenstil pand kenmerkt zich door een expressieve gevelinindeling en sierlijke detailleringen. De gevel is opgetrokken uit natuursteen in combinatie met witte en gele verblendsteen. Dat maakt het pand beeldbepalend in de omgeving. Een mooi onderdeel van de pui is de originele glasschildering van de apotheek die tijdens werkzaamheden aan het huidige winkelpand weer tevoorschijn is gekomen.
In de architectuurhistorische beschijving is de opzet en de detaillering van de gevel beschreven en gewaardeerd in de stedebouwkundige en maatschappelijke context van begin twintigte eeuw.
Dergelijke beschrijvingen kunnen worden gebruikt bij het inventariseren, selecteren en aanwijzen van monumenten.
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.