De Grote Houtstraat en de Koningstraat maken onderdeel uit van de oudste routes door Haarlem. De omgeving heeft een verkaveling met smalle, diepe percelen die stammen uit de late middeleeuwen. Aan het einde van de negentiende eeuw verschenen de eerste winkelstraten in Haarlem; de Kleine- en Grote Houtstraat. Veel van de oorspronkelijke huizen werden vervangen door nieuwe woon- en winkelpanden.
Beneden aan de straat was de winkel, vaak met een zorvuldig ontworpen winkelpui. Boven de winkels werd gewoond. Later werden deze woningen vaak bij de winkel getrokken. De winkelpuien en interieurs volgden elkaar steeds weer op, aangepast aan de laatste ontwikkelingen op winkelgebied.
De drie onderzoekspanden liggen naast elkaar en stammen uit 1890, 1921 en 1930. In de panden zijn nog veel onderdelen en sporen aanwezig van de vroegere indeling en het vroegere gebruik. Kenmerkend zijn de lichtkokers die van bovenaf daglicht brachten in de diepe winkels.
Onder twee van de panden is nog een laat-middeleeuwse kelder aanwezig.
Het bouwhistorisch onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ASR vastgoed. Met het oog op de beoogde ontwikkeling van de panden is de bouwgeschiedenis uiteen gezet en zijn de bouwhistorische waarden in kaart gebracht in de vorm van een bouwhistorische verkenning en twee bouwhistorische notities.
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.