Project

Interieurhistorische opname Patriciërshuis

Interieurhistorische opname Patriciërshuis

Aan de Nieuwe Gracht in Haarlem staat een statig pand uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Het pand werd bewoond door verschillende Haarlemse burgemeestersfamilies en werd halverwege de negentiende eeuw verbouwd tot bisschoppelijk paleis.

In de interieurhistorische opname worden alle interieurhistorische elementen in kaart gebracht en gerelateerd aan de ontwikkelingsgeschiedenis van het pand.

Tijdens het onderzoek is een aantal interieuronderdelen uit de bouwfase van 1734 gevonden, de tijd dat de eerste eigenaresse het pand in Lodewijk XIV stijl liet bouwen. De volgende bouwfase waarin interieuronderdelen zijn gevonden is de tijd rond 1790, toen de Lodewijk XVI stijl in de mode was. Ook zijn interieuronderdelen in Empire stijl gevonden, uit de tijd rond 1807 toen het pand weer van eigenaar wisselde. In 1858 werd de koepelkamer op de verdieping door de bisschop als huiskapel ingericht. Ook de andere ruimtes kregen een functie die paste bij het bisschoppelijk gebruik, zoals een audiëntieruimte en een kapittelkamer.

Via een referentieonderzoek zijn alle aangetroffen interieuronderdelen in een bredere context geplaatst. In het referentieonderzoek is gezocht naar overeenkomsten met panden die in dezelfde stijl gebouwd of verbouwd zijn, in Haarlem en daarbuiten. Met name de bewoners van de Haarlemse panden hebben grote invloed op elkaar gehad door familiebanden en politiek. Dit is in de panden terug te zien.

Van een aantal ruimtes, waaronder de voormalige kapittelkamer, is het interieur nauwkeurig opgenomen. Onder andere de schouw en het venster zijn tot in detail in beeld gebracht.

Dergelijke opnames bieden de basis om, rekening houdend met de interieurhistorische waarden van het pand, een restauratieplan op te stellen waarbij het pand een nieuw gebruik kan krijgen en de monumentale waarden behouden blijven.

No items found.

Projecten

Wij hebben door de jaren heen een breed scala aan projecten uitgevoerd

Alle projecten

Ontdek het verhaal van
jouw erfgoed

Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.

neem contact op