Project

Bouwhistorische opname muurwerk

Bouwhistorische opname metselwerk

Als vervolg op de bouwhistorische verkenning van het pand aan de St. Walburstraat 17 in Tiel hebben we een opname gemaakt van het metselwerk van de zijgevel. In de verkenning is gebleken dat deze tot de oudste delen van het pand behoort en mogelijk uit twee bouwfasen bestaat.

Om de gevel goed op te nemen zijn vanaf een steiger de bouwsporen opgemeten, ingetekend en middels een fotogrammetrische opname vastgelegd. Door goed de baksteenformaten en de metselverbanden te onderzoeken is gebleken dat in de muur een vroegere trapgevel zit besloten. Het oorspronkelijke vroeg zestiende-eeuwse metselwerk is in de tweede helft van de zestiende eeuw met een verdieping verhoogd. Daarbij is hoogstwaarschijnlijk de toen reeds bestaande eiken kap een verdieping opgetild. De eikenhouten kap past precies onder het bouwspoor van de gevonden trapgevel.

Bovenin de trapgevel is een aantal invliegstennen ingemetseld met een kleine ronde opening. Er waren diverse redenen om dergelijke nestgelegenheden aan te brengen, onder andere het aantrekken van vogels als insectenbestrijding maar ook het lokken van gevogelte als aanvulling op de menukaart. In dat laatste geval kon door een loszittende steen op de zolder de nestruimte achter de invliegsteen worden bereikt om eieren te pakken of vogels te vangen. Het lijkt erop dat er in dit pand inderdaad een opening vanaf de zolder naar de nestruimte is geweest en op die manier menig spreeuw zijn weg naar de keuken heeft gevonden.

No items found.

Projecten

Wij hebben door de jaren heen een breed scala aan projecten uitgevoerd

Alle projecten

Ontdek het verhaal van
jouw erfgoed

Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.

neem contact op