In één van de vertrekken van het woonhuis aan de St. Walburgstraat in Tiel is een intrigerend restant zichtbaar van een achttiendeeeuwse schouw. In de jaren ‘60 is het grootste deel van het interieur van dit vertrek gesloopt om ruimte te maken voor een verhuisbedrijf. Verschillende bouwsporen laten zien dat dit een rijk uitgemonsterde kamer geweest moet zijn.
Door een nadere opname en analyse van bouwsporen hebben wij het functioneren van deze ruimte door de eeuwen heen kunnen herleiden.
De oorsprong van de kamer ligt in de vroege zestiende eeuw. De ruimte functioneerde toen als een opkamer naast de zaal van het huis. De hoogtijdagen van het pand lagen in de late achttiende eeuw, na een verbouwing uitgevoerd in 1788. In die fase is de de ruimte een rijk gedecoreerde kamer ensuite geworden door de opkamer te betrekken bij het nieuw gebouwde achterhuis. Het stucwerk van plafonds en schouwen is, na uitgebreide referentiestudie, met zekerheid toe te schrijven aan de stucadoor J.M. Rieff, die vermoedelijk als jonge ambachtsman al meewerkte aan de stucwerken van kasteel Biljoen en zich later als zelfstandig stucadoor in het rivierengebied vestigde.
In het interieur hebben we de nog aanwezige aanknopingspunten uit die periode geinventariseerd, waaronder behangfragmenten, bewaard gebleven binnenluiken, de resterende stucornamenten en bespanningen. Aangevuld met referentiemateriaal uit dezelfde periode hebben we de de achttiende-eeuwse uitmonstering van de opkamer gereconstrueerd.
Onze drijfveer is om gebouwen te doorgronden en verder te ontwikkelen op een manier die past bij deze tijd. Zo geef je waardevol erfgoed een nieuwe toekomst.